Verenigingsleven.

Terug naar home30 mei 2017

Wijhe stond en staat er om bekend om haar rijk verenigingsleven. Snuffel je de oude gemeentegids van 1926 door, dan passeer je de Wijkverpleging Wijhe, verschillende fokverenigingen, Wijhe's Belang en Plaatselijk Belang, Maatschappij tot Nut van 't Algemeen, Feestclub Wijhe, Geheelonthoudersvereniging, christelijke en niet-christelijke Zang- en Operetteverenigingen, Veilingvereniging, Pluimvee-, Postduiven- en Ambachtsvereniging tot en met de Bouwvereniging "Pak Aan".

 

In de loop van de jaren is het aantal niet kleiner geworden. Verenigingen, clubs, stichtingen kwamen en verdwenen weer.

De Historische Vereniging Wijhe heeft een overzicht gemaakt van alle kleine en grotere, oude en nieuwe organisaties die de afgelopen 100 jaar in Wijhe en het buitengebied hebben bestaan of nog bestaan. Het totaal komt op 350. Dat is een indrukwekkend aantal.

Van een aantal van deze organisaties beschikt de historische vereniging over het gehele of gedeelten van het archief. Een archief is de schriftelijke nalatenschap en vertelt veel over de cultuurgeschiedenis van ons dorp en buitengebied.

Op andere plaatsen hebben wij oproepen gedaan om archiefstukken die soms al jarenlang bij vroegere bestuursleden op zolder liggen, af te staan aan de historische vereniging. Deze oproep willen wij daarom ook in deze column herhalen.

 

Weet u "olde papier'n" te liggen, meldt u zich via de mail: historischeverenigingwijhe@gmail.com of per telefoon 0570-521931.

 

Geschreven door Freerk Kunst - Historische Vereniging Wijhe

Verenigingsleven.